с. Дъбравата, махала Нишовци - община Ябланица - област Ловеч

Телефон за резервация: +359 889 999 887
Alternate Text

Пещера "Съевата дупка"

Безпорен лидер и най-голямата природна забележителност в общината. Разположена е на 500 м. надморска височина, дълга е 480м., а височината й варира от 5-17 м. Общата й площ е около 3500 кв. м., варира от 5-17 м. Общата й площ е около 3500 кв. м., Пропастна зала /Срутището/, “Концертна зала“, Зала “Космос“, Зала “Белия замък“. Покривът /скалният пласт/ над пещерата е дебел от 8 до 32,5 метра над различните зали. Температурата се варира от 7С до 11,6С, а влажността е сравнително висока: 96-99 %.

Пещера Съева дупка е образувана преди повече от три милиона и петстотин хиляди години от тектонски варовици /потъващи на север титонски варовици/. Богатото съдържание на калциев карбонат е спомогнало за образуването на разнородни природни форми с различно оцветяване. Специалисти  твърдят, че пещерата е преминала през  два етапа на образуването си. През по-стария , карстовите води са създали  кухините на залите „Космос” и „Белия замък”, а по времето на втория етап водите оформили  „Хармана”, „Срутището” и „Купена”. Така капка по капка, с по един сантиметър на всеки 150 – 160 години се образували красиви сталактони, сталактони и сталактити.

Прилепите са основните обитатели на пещерата /хаплив голям нощник и малък подковонос/, но освен тях близо до входа на пещерата се развиват бели гъби и плесени, срещат се големия пещерен охлюв, мокрицата, лъже-скорпионът, който е хищник и се храни с насекоми, стоножка, дългокрак черен паяк-сенокосец /този вид паяк не плете паяжина, а живее в гънките на сталактитите и пукнатините, черен късокрил бръмбар, перещнолюбиви мухи и др. През 1963г. пещерата е напълно проучена. От 1964г. до 1967г.  е благоустроена и електрифицирана, като е обявена за Национален туристически обект. През 2003г., след осемгодишен период, пещерата е отново отворена за посетители и любители на пещерното дело. Името си е получила от личното име Съю – бивш собственик на гората, сред която е самата пещера известна на местното население от далечното минало.  Годишният туристически поток е около 100 000 души – в това число голям брой чужденци. Пещерата се намира на 77 км от София, на 10 км от гр. Ябланица и на 3,7 км от село Брестница. Отбивката за самата пещера е от центъра на с. Брестница.

БЪРЗА РЕЗЕРВАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХОТЕЛА

Къщата се намира в центъра на северна България. В полите на Предбалкана, близо да хижа Драгоица. Къщата е само на един час път от София.

КОНТАКТИ
;