с. Дъбравата, махала Нишовци - община Ябланица - област Ловеч

Телефон за резервация: +359 889 999 887

Моето родно място

Махла Нишовци с. Батулци
Tab Image

Е разположена в китната и равна Батулска котловина, това е най-плодородната земя от землището на селото. Махла Нишовци съществува от около 200 години, като преди това на югозапад от махлата е имало голямо селище населено с латинци. За това свидетестват и закопките на иманярите, открили и разграбили ценни находки от златни, сребърни и медни монети и прибори, през последните 25 години в местността Торището.

Tab Image

Началото на живот в махла Нишовци дава дядо Нишо и неговата съпруга. Те идват от с.Видраре, построяват си дом и създават и отглеждат 8 сина и 1 дъщеря: Григор, Лако, Дичко, Йото, Вуло, Петко, Вуло, Герго и сестра им, която по-късно се оженва в с. Славовци, Плевенско. Името на махлата е на нейния създател дядо Нишо. Всичките синове си създават домове, оженват се и отглеждат деца. Тез от тях, на които съпругите са по-богати, вече имат и повече земя, но си помягат взаимно при строежа на къщите. Така до преди 60 години махлата е съставена от 12 къщи, днес се обитават и са реставрирани 4 къщи, построен е нов хотел от Даниела и Сергей. Реставрирана е къщата на Боян Христов Ивов, на Даниел Николов, на Иванка Димитрова и на Даниела и Сергей Петкови.

Tab Image

На север от махлата в месността Калник се намират три извора (някогашни кладенци). Днес водата е каптирана в собствен резервоар и тече през цялата година от чешмите в домовете. Използва се за бани и домакински нужди. В средата на махлата има и друга течаща чешма, реставрирана от Даниела и Сергей. Преди години са мъждукали газените лампи, така съм отгледан и аз, но газта се свършила и само .......... е давало светлина. През 1958год. Със собствени средтва нашите бащи докарват с биволите дъбовите стълбове и така светват електрическите лампи, чува се гласа на радиоприемниците.

Tab Image

От махлата, връзката със селото и другите села е било по черен път. През 1964год. Черния път свързващ махлата с главния път Враца-Ловеч е наслан с чакъл. По-късно при много силно наводние пътя почти е отнесен. Преди 7-8 години по линия на ФАР е построен асфалтов път.

Tab Image

През времето от 1947год. До 1965год. Тука имаше около 20 деца. Ходеше се на 3 километра на училище в село Батулци – V, VI, VII клас, а от I-IV клас учехме в слаби класове в м. Дъбравата. Днес тихо, спокойно, само птичетата пеят вечната си песен, въздуха е чист, водата е приятна и студена, можеш бързо с колата да напазаруваш в гр. Ябланица, гр. Луковит, гр. Роман, отстоящи на 15 км. През 1963год. На изток от махлата, на около 2 км е построен язовир, за да напоява земята. Но днес той е зарибен и приятен за всеки рибар. Малко по на север са ридовете от м. Чуката, м. Гаврил с хубава чешма и студена вода. М. Усойката, м. .........- те днес са приятни за разходка и туризъм.

Tab Image

Радвам се, че махлата, вкоято прекарах детството, днес се разхубавява, има живот и нека Господ благослови всеки Българин, който е тръгнла да създава... Нашите майки и бащи преди всичко се занимаваха от ранна утрин до късна вечер с отглежаднето на зърнено-житни култури. Грижеха се за най-хубавите животни – биволи, овце, кози. Най-вкусното мляко и млечни продукти даваха биволите. С буталките през зимата разбиваха най-вкусното бяло масло, вкусното сирене и квасено мляко. Хората от махлата отглеждаха сливови насаждения. Тук се произвеждаше най-вкусната сливова ракия и най-пенливото вино. Пожелавам на смелите днешни Нишовчани смело да облагородяват махлата, здраве, късмет, за да бъде махла Нишовци днес и вовек и веков.

IX.2015 – собственоръчно написани спомени на Гн Николай Нинов
БЪРЗА РЕЗЕРВАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХОТЕЛА

Къщата се намира в центъра на северна България. В полите на Предбалкана, близо да хижа Драгоица. Къщата е само на един час път от София.

КОНТАКТИ