с. Дъбравата, махала Нишовци - община Ябланица - област Ловеч

Телефон за резервация: +359 889 999 887
Alternate Text

Пещерна пропаст „Бездънен пчелин”

Не случайно тази пещера носи това име – Бездънен пчелин. До 1913г. са правени опити да се установи каква е дълбочината, но всички са завършвали с неуспех. Много по-късно чешкия спалеонтолог Новак успява да достигне 73 м дълбочина, като междувременно опити да достигната дъното са правили и местни учители. Пръв, който достига самото дъно е учителя Ненко Радев. Той успява да слезе до самото дъно, което отстой на от повърхността на 137 м. Това е дълбочината на Бездънния пчелин. Найден Братанов, учител, също слиза до дъното и оставя там венец и устава на читалището.

 Самата пещера има елипсовиден отвор и колкото по-надолу се слиза, толкова този отвор се стеснява. След спускане на 107 м се стига до наклонен дъно, дълго 45 м. По този наклон се стига до същинското дъно на пещера, което е и под на зала, с височина на стените около 35 м.

 Не е намерена вода, но ясно се виждат отвори, през които повърхностните води /в голяма степен дъждовни води/ са влачили слама и клечки.

 Теренът около пещерата е карстов, а част от околните склонове са покрити с карни полета. Наличие на храстовидна растителност и треви.

 Бездънния пчелин е идеално място за практикуване на скално катерене и спалеонтология.

БЪРЗА РЕЗЕРВАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХОТЕЛА

Къщата се намира в центъра на северна България. В полите на Предбалкана, близо да хижа Драгоица. Къщата е само на един час път от София.

КОНТАКТИ
;