с. Дъбравата, махала Нишовци - община Ябланица - област Ловеч

Телефон за резервация: +359 889 999 887
Alternate Text

Гложенски манастир

Един от най-интересните и живописно разположените старопланински манастири.

Приличащaта на замък Божия обител е кацнала на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни скатове и отвесни скали. Манастирът се намира на 870 метра надморска височина. Разположен е на източния склон на планинския рид Лисец от Западния Предбалкан.

Манастирското братство се състои се от черква и жилищни сгради. Последните сключват около черквата затворен отвсякъде двор, което, както и спускащите се от три страни отвесни скали му придават живописния и непристъпен вид на манастир-замък.

Манастира е тясно свързан с всички исторически събития в България през годините на неговото съществуване. Открай време той подготвял в килийното си училище ученици за свещеници, учители и монаси. В съседното с. Малък извор също имало манастирски метох и килийно училище. В тези школа навремето били ангажирани най-добрите учители в цялата област.

 Запазени са спомени на монаси, че дякон Левски често намирал радушен прием в непристъпния манастир при своя приятел игумена Хаджи Евтимий (1864-1895 г.), който бил член на тайния революционен комитет. Скривалището на Апостола и днес е запазено в манастира.

 Понастоящем манастирът е действащ паметник на културата и е част от Ловчанската епархия и това е българският манастир с най-просторна и красива панорама, която се вижда от самия манастир.

БЪРЗА РЕЗЕРВАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХОТЕЛА

Къщата се намира в центъра на северна България. В полите на Предбалкана, близо да хижа Драгоица. Къщата е само на един час път от София.

КОНТАКТИ
;