с. Дъбравата, махала Нишовци - община Ябланица - област Ловеч

Телефон за резервация: +359 889 999 887
Alternate Text

Пропасти “Ледниците”

Това са две пропасти, разположени в непосредствена близост една до друга. Разположени са в западна посока от пещера “Съева дупка”. По-голямата пропаст се нарича “Голяма Ледница” и има елипсовиден отвор, дължината й от север на юг е 63 метра, а широчината й – 40 м. Източният бряг на ледника е с отвесни скали, високи 66 метра, а западният бряг е малко наклонен. По този склон има удобно място, по което може да се слезе до дъното на пропастта. Там температурите  през цялата година са минусови и е ужасно студено. Винаги на дъното на пропастта има лед и от там произлиза и нейното име. Образувана е от тектонична пукнатина с 80 градусов наклон по билото на Леднишкия рид. Причината пък за задържането на леда и през най-горещите летни дни е, че слънчевите лъчи не могат да проникнат в дълбочина и дъното на пропастта винаги е в сянка. Студеният въздух, като по-тежък, не може да се издигне, остава в долната част на пропастта и всяка капка, паднала върху студените камъни, замръзва. “Малката ледница” – се намира до голямата, но е по-малка и бреговете й са по-полегати и обрасли с гора. В нея няма лед, защото слънчевите лъчи свободно я огряват цялата и не може да се задържи сняг за по-дълго време.

 Двете ледници са типични случаи на пропадания на земните пластове, което показва, че в недрата на земята има големи ями и пропасти.

 В „Голямата ледница” може да се практикува скално катерене Via Ferra. Изградената система от метални въжета, въжени мостове, стълби и парапети позволява по западния склон да се слезе до дъното на ледника. Изградени са основните маршрути, позволяващи вход и изход през различни точки на системата. Разнообразните маршрути позволяват избор и съчетаване на елементи с различна степен на трудност.

БЪРЗА РЕЗЕРВАЦИЯ
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХОТЕЛА

Къщата се намира в центъра на северна България. В полите на Предбалкана, близо да хижа Драгоица. Къщата е само на един час път от София.

КОНТАКТИ
;